Auteur: Aleksandar Stanisavljevic, senior architect
Mijn team en ik zijn gespecialiseerd in het digitaliseren van Building Product Catalogs voor klanten in de vastgoedsector. Ons doel is om afbeeldingen te genereren die nauwkeurig de stijl, indeling en schaal van eigendommen voor renovatie- of verkoopprojecten visualiseren. Om dit te bereiken, gebruiken we tools zoals 3ds Max en Twinmotion.
Onze diensten bestaan uit verschillende segmenten, waaronder 360° panoramische renders, digitale modellen en catalogs met 4K-resolutie. Door op deze manier te visualiseren maken we het niet alleen gemakkelijk voor iedereen om de ruimte te begrijpen, maar helpen we ook onze klanten om doordachte beslissingen te nemen over renovaties of verkoop. Door effectief lay-out, schaal en ontwerpelementen te tonen, bieden onze 3D-modellen scherpe, fotorealistische afbeeldingen waarmee onze klanten elk detail en textuur helder en gemakkelijk kunnen zien.
Om inzicht te geven in ons proces, zal ik uitleggen hoe ik catalogs digitaliseer. Ter verduidelijking zal ik elke stap illustreren met praktische voorbeelden.
Stap 1: Importeren en Analyseren van Bronnen
In de eerste fase van het digitaliseren van de catalogs zal er een vergadering plaatsvinden met de klant om het product en het doel ervan uitgebreid te begrijpen en alle relevante informatie te verzamelen die nodig is voor een nauwkeurige representatie in digitaal formaat. Vaak ontvang ik inputgegevens van de klant in een van de volgende formaten:
- 3D-modellen,
- Technische tekeningen in PDF, DWG of schetsen,
- Fotodocumentatie,
- Moodboards.
Op basis hiervan kunnen mijn team en ik de omvang van het werk bepalen en een nauwkeurige tijdlijn maken voor het leveren van digitale catalogs die voldoen aan de behoeften en verwachtingen van onze klant.
In de foto hieronder ziet u voorbeelden van input in de vorm van een AutoCAD 3D-model.
Stap 2: Modellering
Zodra ik alle informatie heb, begin ik met het maken van digitale modellen van de producten op basis van de gegevens en de technische specificaties. Ik maak gebruik van ArchiCAD, Revit en 3ds Max om de afmetingen nauwkeurig weer te kunnen geven. Daarbij geef ik hun fysieke afmetingen en hun relatie tot andere objecten binnen een plattegrond weer.
Deze software stelt me in staat om digitale modellen vorm te geven en te verfijnen totdat ze lijken op echte producten. Wat ik vooral waardeer aan 3D-modellen is hun herbruikbaarheid. Dit betekent dat één enkel 3D-model van een bouwproduct voldoende kan zijn voor 20 tot 30 verschillende catalogusafbeeldingen, elk met verschillende achtergronden en verschillende doeleinden. Dit is een aanzienlijk voordeel, omdat het tijd bespaart en de projectefficiëntie verhoogt. Het is daarom ook mijn advies om 3D-modellen te maken die gemakkelijk kunnen worden hergebruikt in plaats van later de gegenereerde afbeelding zelf te bewerken.
Stap 3: Renderen en Nabewerking
Zodra de 3D-modellen zijn gemaakt, is het tijd om renders te genereren die visualiseren hoe de bouwproducten er in de echte wereld uit zouden zien. Deze fase wordt vaak aangeduid als 3D-visualisatie, omdat ontwerpers hun totale weergaves construeren door de 3D-modellen in de ruimte te rangschikken, om zo een ontwerp te creëren dat zowel functioneel als esthetisch aantrekkelijk is. Of we nu exterieur- of interieurweergaven maken, we letten op verschillende factoren. Voor exterieurweergaven streven we ernaar om te laten zien hoe een gebouw er in de echte wereld uit zal zien, waarbij we externe factoren zoals naburige structuren, zonlicht of andere invloeden in overweging nemen. Aan de andere kant is ons doel voor interieurweergaven om de verlichting, schaduwen, kleuren en andere visuele aspecten van een project te illustreren die niet mogelijk zijn om op te nemen in een 2D-tekening.
We selecteren texturen, kleuren en afwerkingen om ervoor te zorgen dat de digitale representaties nauwkeurig het uiterlijk en gevoel van de werkelijke producten simuleren. Het is belangrijk om materialen zoals hout, metaal of plastic te kiezen en aan te passen om overeen te komen met de specifieke kenmerken van elk product. Ons doel is om de producten op een bepaalde manier te verlichten die hun belangrijkste kenmerken benadrukken en realistische schaduwen en reflecties te creëren om de visuele kwaliteit van de digitale representatie te verbeteren.
Na het genereren van de initiële ‘ruwe renders’, worden ze direct naar de klant voor feedback gestuurd. Ik evalueer elk voorstel en neem de nodige wijzigingen op om de renders te verbeteren. Zodra de revisies zijn afgerond en goedgekeurd door de klant, gaan we over tot de post-productiefase. In de postproductie verfijnen we de afbeeldingen om een gepolijst eindresultaat te bereiken, waarbij we de volledige visuele representatie afstemmen en eventuele resterende onvolkomenheden aanpakken.
Stap 4: Levering van de Output
De laatste stap is het leveren van het eindproduct aan de klant. Onze output omvat:
- 360° panoramische renders,
- Materialen,
- Postproductie,
- 4K-resolutie.
Klanten ontvangen de definitieve versie van de gerenderde afbeeldingen die alle postprocessing of bewerking hebben ondergaan, samen met de toegepaste materialen op 3D-modellen. Daarnaast leveren we 360° panoramische renders die een uitgebreid beeld van de ruimte bieden, waardoor klanten elke hoek en elk detail kunnen verkennen alsof ze fysiek aanwezig zijn. Deze renders zijn bijzonder nuttig voor virtuele rondleidingen, interactieve presentaties of online platforms.
Alle gerenderde afbeeldingen en productinformatie die door mijn team zijn gemaakt, worden samengevoegd in de digitale catalogus. Deze formaten bieden een handige manier voor klanten om door verschillende producten, variaties hiervan en ontwerpmogelijkheden te bladeren.
Bovendien zijn onze digitale catalogs in 4K-resolutie, wat veel meer detail en helderheid biedt vergeleken met standaard high-definition (HD) resoluties.
Op de foto hieronder zie je een voorbeeld van de output voor de klant. Het is de uiteindelijke panoramische render van meubels en een modulaire kamer.
Conclusie
Het is duidelijk dat digitale catalogs essentiële tools zijn in het digitale tijdperk. Ze bieden onze klanten niet alleen een duidelijker beeld van hun toekomstige ruimte, maar helpen hen ook de verkoop te verbeteren en effectief in contact te komen met hun eigen klanten door het aanbod professioneel te presenteren. Bij het digitaliseren van bouwproductcatalogs ligt de prioriteit voor mij en mijn team in het onderhouden van open communicatie met de klant gedurende het gehele proces.
We zorgen hiervoor door onze klanten regelmatige updates te geven en actief hun input te vragen om te garanderen dat het eindproduct aan de verwachtingen voldoet en het beoogde doel van de catalogus vervult.